top of page
  • Writer's picturepromocija

Kofeinom protiv ozljeda


Nedavno su austrijski znanstvenici uspjeli dokazati da sportašima pet do šest šalica kave nakon treninga omogućava brži oporavak mišića. Ispitivali su utjecaj kofeina na glikogen koji tijelo samo proizvodi i koji predstavlja izvor energije za mišiće. Znanstvenici su zaključili da se nastajanje glikogena u mišićima uz istovremeno pojačano djelovanje kofeina ubrza za gotovo nevjerojatnih 66%.

Za pokus su znanstvenici izabrali sedam dobro istreniranih biciklista i zahtijevali su od njih da voze bicikl do iznemoglosti nakon čega su im servirali obrok sa malo ugljikohidrata. Budući da tijelo za proizvodnju glikogena treba ugljikohidrate, sportaši nisu značajno povećali razinu energije u tijelu. Sljedeći dan su ponovno trenirali do iznemoglosti nakon čega su dobili napitak sa ugljikohidratima.

Kod pojedinih sportaša je pored ugljikohidrata u napitku bila i količina kofeina koja odgovara pet do šest šalica kave. Sat vremena nakon treninga su znanstvenici zaključili da po pitanju količine glikogena u krvi, ne postoje velike razlike kod testiranih biciklista. No, četiri sata nakon treninga su već postojale značajne razlike u razini glikogena u krvi.

Naime, sportaši koji su pili napitak u kojem je bio i kofein, imali su veću razinu glikogena u krvi, ali su im veći bili i razina šećera i razina inzulina . Budući da su se neki od njih još tijekom pokusa žalili na nesanicu, znanstvenici će u novim pokusima pokušati otkriti je li kofein već u malim dozama štetan za san. Naime, dosad niti jedan takva studija nije dala pozitivan odgovor, odnosno nije znanstveno dokazano da kofein utiče na razinu nesanice ili ritam spavanja.

Recent Posts

See All
bottom of page