top of page

Obrazovne i javne institucije

Dolaskom u vrtić ili školu svake nove generacije djece, iznova dolaze do izražaja neprimjereni zdravstveni standardi u obrazovnim ustanovama. Izloženost djece ustajalom zraku koji obiluje česticama prašine, grinjama i spektru fizioloških i kemijskih alergena uzrokuju probleme svake godine. Istraživanja su naime, pokazala da prvoškolci obično imaju godišnje do 12 slučajeva prehlade ili gripe, dok je u višim razredima, nakon razvoja imuniteta, ova brojka upola manja.

 

Pedijatrima često upravo vrtići i osnovne škole postaju poseban problem jer predstavljaju baze za uzgoj bakterija. Sve kreće od običnih pipa za vodu, kojima se školska populacija služi pijući iz mlaza ili direktno s pipe, preko sanitarnog čvora, sve do školskog inventara koji se rijetko pere dovoljno učinkovito. Drugi su razlog higijenske navike, kao što je obično pranje ruku, a potom i nedovoljno stečene navike higijene dišnih putova (brisanje nosa) te nadzor na dišnim manifestacijama (kihanje i kašljanje s prekrivanjem usta).

 

Najmlađi su najnezaštićeniji

 

Kod mlađe djece, koja pohađaju predškolske ustanove, problemi respiratornog trakta su na prvom mjestu. Iako je to djelomično određeno činjenicom da mnoga djeca nisu stekla sposobnost samostalne higijene dišnih putova, problem bolesne djece koja kapljičnim putem, kao i osobnim kontaktom zarazu šire dalje, (p)ostaje zdravstvena prepreka djeci, a životno-organizacijska njihovim roditeljima. U zapadnom svijetu jedno od troje djece je alergično, a svako drugo ima asthmu.. Broj alergija se u posljednjih dvadeset godina utrostručio… Učestalost alergijskih bolesti u svijetu u dramatičnom je porastu posljednjih dvadesetak godina, a trend porasta osobito je zabrinjavajući unutar dječje populacije; naime, dok se procjenjuje kako između 30 i 40 % osoba u svijetu boluje od jedne ili više alergijskih bolesti, kod djece se taj postotak penje i do 55%. S obzirom da je koincidencija pojave alergijskih problema znatno veća kod djece, pretpostavlja se da će, njihovim odrastanjem, doći do porasta alergijskih oboljenja na globalnoj razini. Ukupna raširenost alergijskih bolesti mogla bi tako vrlo brzo doseći pandemijske razmjere i postati jednim od najvećih zdravstvenih problema današnjice. BioCleaned certificirani protokol zato predstavlja pravovremen i potpun odgovor na posljedice sve snažnije urbanizacije koja postaje okidač razvoja modernih bolesti.

http://www.huffingtonpost.com/kathy-freston/e-coli-salmonella-and-oth_b_415240.html

http://www.who.int/csr/resources/publications/whocdscsreph200212.pdf

http://edition.cnn.com/2013/08/15/health/avoid-school-germs/

Zdravlje djece mora (p)ostati prioritet

 

Kvaliteta zraka koji udišemo u zatvorenom prostoru ima izravan utjecaj na naše zdravlje. Brojna istraživanja pokazuju kako je porast modernih bolesti upravo rezultat:

· onečišćenja

· povećane uporabe tehnologije

· sjedilačke aktivnosti

· prečestog boravljenja u zatvorenom prostoru

 

Štoviše, zrak na prometnoj gradskoj cesti može biti čišći od zraka u bilo kojem zatvorenom prostoru, primjerice vrtiću, jaslicama ili školi. Interijeri su vremenom, zbog uštede energije i upotrebe boljih građevinskih materijala, postali hermetički zatvoreni, ali time se stvorilo plodno tlo za akumulaciju čestica štetnih za zdravlje.

 

Zrak zatvorenih prostora najčešće obiluje kemijskim i biološkim onečišćivačima, kao i toksinima industrijskog podrijetla, što direktno dovodi do problema s:

· iritacijom i infekcijama očiju

· bolestima uha, grla i nosa

· napadajima astme, alergije

· umorom

· depresijom

 

BioCleaned protokol omogućuje visoko kvalitetan, čist i potpuno zdrav zrak u prostoru koji postaje biološki čist te time izravno spriječava cijeli spektar oboljenja, unaprijeđuje Vaše poslovanje i promiče javno zdravlje društva u cjelini. Za porast alergija ključan je zrak koji udišemo Istraživanja koja se provode proteklih dvadesetak godina govore kako su za nastanak, razvoj i porast alergijskih bolesti ključni epigenetski utjecaji, dakle okolišni činitelji.

 

Faktori rizika nastanka dječje astme:

· izloženost duhanskom dimu (posebice prenatalno)

· utjecaj prometnog onečišćenja

 

Porast problema respiratornog trakta u najranijoj dobi tumači se izloženošću bakterijama, virusima i česticama prašine koje se ne samo udišu, već i prenose kapljičnim i putem direktnog kontakta. Čišćenje zraka postaje, stoga, društveno pitanje, ono koje obvezuje sve nas na reakciju i djelovanje. Biocleaned certificirani protokol koristi inovativne tehnologije projektiranja, gradnje i održavanja. S obzirom da ovaj jedinstveni sustav donosi apsolutno odsustvo kontaminatora iz prostora, djelotvorno uklanjajuči prašinu, viruse, bakterije, gljivice i plijesni iz zraka, čini izravnu dobrobit za zdravlje i sigurnost djece.

bottom of page