top of page
  • Writer's picturepromocija

Zubnim koncem protiv moždanog udara


Stanje zubi I desna uvelike može otkriti I puno toga o stanju cijelog organizma pa je jako važno redovito odlaziti na zubarske kontrole. Japanska studija je otkrila da čišćenje zubu sa zubnim koncem može spriječiti moždani udar. Istraživanje je pokazalo da osobe sa manje od 26 zuba, a odrasla osoba ih ukupno ima 32, imaju 60 posto veću mogućnost da dobiju moždani udar.

Znanstvenici sa Sveučilišta Hiroshima pregledali su zube 358 pacijenata i otkrili da 50-godišnjaci i 60-godišnjaci koji su pretrpjeli moždani udar imaju manje zuba nego ono koji ga nisu imali, a 50-godišnjaci koji su imali moždani udar imali su manje zuba od prosječnih osoba te dobi. Kada su sakupili dovoljno podataka, znanstvenici su usporedili rezultate iz 4 odvojene studije i otkrili da osobe sa 24 i manje zuba imaju za 57 posto veći rizik za dobivanje moždanog udara od osoba koje imaju 25 i više zuba.

Paradentoza i upala desni su glavni uzroci gubitka zubi nakon 40-te godine života. Istraživanja su pokazala da su bakterije povezane sa upalom desni pronađene u arterijama pacijenata i da toksini koje one ispuštaju oštećuju arterije, a mogu utjecati i na stvaranje krvnih ugrušaka što može uzrokovati moždani udar. Bakterije utječu i na stvaranje zubnog kamenca, a kamenac i bakterije uklanjaju se zubnim koncem i četkanjem zuba.

1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page