top of page
  • Writer's picturepromocija

Kako odgojiti samopouzdano dijete


Jeste li primijetili koliko se često događa da se djeca uspoređuju sa svojim vršnjacima i sebe smatraju gorim od njih. Postavlja se pitanje kako nastaju ti kompleksi i da li su za to krivi roditelji? Naime, mnoge djevojčice u dobi od 3 do 4 godine sanjaju o tome da će se udati za muškarca koji ih podsjeća na oca, a dječaci da će im buduća supruga biti divna poput majke. Ipak, jasno im je da stvari i nisu uvijek idealne i tu nastaje problem. Kompleks se preraste i sve dođe na svoje. Međutim, neka djeca svoje komplekse nikad ne prerastu.

Nekim dječacima ostaje iluzija da će postati mamini muževi i svim silama žele im dokazati da su bolji od očeva i dostojniji majčine pažnje. Zanima nas kako treba graditi odnos s djetetom da djeca taj kompleks ne bi vukla sa sobom tijekom cijelog života.

Psiholozi savjetuju da prilikom svađa i nesuglasica među supružnicima nikad ne tjeramo svoje dijete da bude posrednik. Odnos među roditeljima nije tema koja se razmatra u prisustvu djeteta. Majka ne smije oca suprotstavljali sinu. Recimo, ne bi smjela koristiti izjave poput " tata nam je malo grub , a ti si skroz na mene, tih i nježan." Ogroman je teret na majkama koje djecu odgajaju same. One nesvjesno očekuju da joj dijete bude oslonac i zaštita, a dijete to ne može ma koliko god se trudilo.

Kompleks se javlja i kod one djece koja smatraju da ih roditelji ne vole zbog onog što jesu, već zbog uspjeha koji postižu. Od djece često zahtijevamo da budu bolji od svojih vršnjaka jer smatramo da ih tako potičemo da se usavršavaju. Njima to jako teško pada jer misle da neće biti voljeni ako ne postignu primjerice dobar uspjeh na nekom natjecanju. Dijete ne smijete ponižavati. Primjećujemo ih samo kad rade nešto što mi ne odobravamo. Međutim, puno je jednostavnije dijete pohvaliti. treba ih voljeti sa svim manama i nedostacima. Morate im pomoći na izgradnji što boljih odnosa s drugim ljudima. Vodite računa da osjetljivo i povučeno dijete ne tjerate da se previše javno eksponira. Recimo, izbjegavajte izjave poput:" da samo čujete kako on divno pjeva. " Na taj način još više će se povući u sebe. Teško je djeci čije su majke previše zaokupljene same sa sobom. To se dešava kada majka optužuje dijete za vlastite neuspjehe naprimjer:" Zbog tvog rođenja nisam diplomirala." takva se djeca osjećaju odgovorna i uvjerena su da im nešto duguju.

bottom of page