top of page
  • BioCleaned

Obolijevanje djece ulaskom u odgojno-obrazove ustanove

Došao je trenutak kada vaše dijete kreće u vrtić ili školu. Prošli ste sve, upise, potvrde, prikupljanje dokumentacije, napokon možete odahnuti. Vaše dijete je primljeno, zadovoljni ste, ali.. : spoznaja o rapidnom širenju infekcija u odgojno-obrazovnim ustanovama drži vas nemirnima, pogotovo što je jesen upravo razdoblje manifestiranja respiratornih infekcija. Vrijeme postaje hladnije, započinje sezona centralnog grijanja, prostorije se slabije mogu prozračivati, a svi općenito manje boravimo na svježem zraku.

Djeca vrtićke dobi često obolijevaju od različitih virusnih i bakterijskih bolesti, jer je kod njih imuni sustav još u razvoju, pa su djeca i češće teže bolesna. Nadalje, djeca su prvi puta u kontaktu s većim brojem djece od kojih su neka prehlađena, neka u inkubaciji infektivnih bolesti, a neka zdravi kliconoše. Uz to, neka su djeca tužna zbog separacije od roditelja, pa je otpornost na stres i vrtićke infekte smanjena što dovodi do češćih obolijevanja. Najčešće bolesti u jaslicama i vrtićima su respiratorne ili gastrointestinalne, odnosno one koje pogađaju dišni ili probavni sustav.


Entrefillet - Bakterije i virusi najčešći su uzročnici bolesti kod djece, a polaskom u vrtić/školu povećava se i djetetov kontakt s drugom djecom te raste opasnost od prijenosa klasičnih dječjih bolesti koje su uglavnom zarazne.


Roditelji čija su djeca pohađala vrtiće i male škole, upoznati su s fenomenom čestih obolijevanja djeteta i vjerojatno su već naviknuti na takve situacije. Roditelji čija su djeca predškolsko razdoblje provodila kod kuće, nisu upoznati s nizom bezopasnih, ali čestih oboljenja kojima su djeca koja vrijeme provode u grupama, sklona. Prosječnog školarca očekuje tri do osam prehlada te dvije do tri crijevne viroze godišnje.

Zaraze kapljičnim infekcijama zavise o higijenskim uvjetima okoline, a širenju tih oboljenja pogoduju pretrpane i nedovoljno zračene prostorije, osobito u dječjem kolektivu kao što su prostori vrtića i škola, nedovoljno zagrijane prostorije, prašina i slično. Bolesti izazivaju zarazne klice koje izlaze u sekretu iz usta i nosa bolesnika i u kapljicama je pri govoru, kašljanju i kihanju šire zrakom i ulaze kroz dišne organe u zdrav organizam.


Uzrok zaraznih bolesti jesu klice zaraznih bolesti, a izvor bolesti je u prvom redu bolestan čovjek ili kliconoša. Bolest ne počinje odmah kad klice dođu u organizam, nego tek nakon stanovitog vremena poznatije kao inkubacija.


Za vrijeme inkubacije klice se množe, a organizam se brani i stvara svoje obrambene ili imune tvari. Od obrambenih sposobnosti organizma zavisi hoće li dijete uopće oboljeti, odnosno, hoće li oboljeti u lakšem ili težem obliku.

Recent Posts

See All
bottom of page