top of page
  • Writer's picturepromocija

Upozorenje: otkrivamo čime sve čistitie svoj dom. I neće vas se svidjeti!

Neke je stvari, kažu mudri ljudi, bolje ne znati. Samo na opterete, uzrujaju I često ne možemo ništa poduzeti da ih promijenimo. S tom se konstatacijom uistinu slažemo. No, postoje I neke ružne istine s kojima se dobro suočiti jer ih lako možemo izmijeniti I naprosto si poboljšati život. Samo ih treba dobro proučiti. Jedna od njih svakako je sastav sredstava s kojima čistimo.

Koliko ste često pročitali što se nalazi u tekućinama kojima perete kuhinju, kupaonicu, prozore, podove….Drugim riječima, čistite mjesta na kojima najčešće boravite. Umjesto vas, mi smo se malo pozabvili time pa vam donosimo sve što morate znati prije nego idući puta posegnete za nekim uobičajenim sredstvom za čišćenje.

Chlorinated phenol - ima ga u nekim sredstvima za čišćenje WC školjke; sumnja se da izaziva oboljenja dišnog i krvožilnog sustava. Diethylene glycol - može se naći u sredstvima za čišćenje prozora; sumnja se da izaziva probleme sa živčanim sustavom. Butoxyethanol - sadrže ga mnoga sredstva za čišćenje stakla i kuhinjskih površina; može oštetiti dišne putove, jetru i bubrege. Phenol – često ga sadrže sredstava za dezinfekciju; sumnja se da izaziva oboljenja dišnog i krvožilnog sustava. Nonylphenol ethoxylate - uobičajen je sastojak deterdženata za pranje rublja, no zabranjen je u zemljama EU jer se dokazala izuzetna toksičnost. Butyl cellosolve - čest je sastojak niza sredstava za čišćenje, osobito višenamjenskih i onih za čišćenje stakla; oštećuje koštanu srž, živčani sustav, bubrege i jetra. Triclosan - ima ga u velikom broju tekućih deterdženata za strojno pranje posuđa, kao i u sapunima za ruke s oznakom "antibakterijski"; može poremetiti funkciju hormona, a sumnja se i da je karcinogen. QUATS ili Quarternary Ammonium Compounds - mogu se naći u omekšivačima za rublje i sredstvima za čišćenje s oznakom "antibakterijsko"; studije su pokazale da su jedan od vodećih uzročnika dermatitisa i ostalih kožnih iritacija, a štete i respiratornom sustavu. Klor - sadrži ga bezbroj jakih sredstava za čišćenje, a vjerojatno vam je i samima dobro poznato da ga se treba kloniti.

Nažalost, nije dovoljno koristiti rukavice i izbjegavati udisanje, prava šteta nastaje kumulativnim djelovanjem: sumnja se da može dovesti do kroničnog bronhitisa i astme te da narušava normalnu funkciju štitnjače.

Nemoguće je, stoga, ne upitati se kupujemo li sredstva za čišćenje ili uputnice za bolnicu?

bottom of page