top of page
  • Writer's picturepromocija

Izbjegavajte energetske napitke


Energetski napitci nedovoljno su proučeni, previše se koriste i mogu biti opasni za djecu i tinejdžere, upozorili su američki liječnici koji kažu da djeca ne bi trebala koristiti te popularne proizvode.

Potencijalne štete, izazvane uglavnom zbog previše kofeina ili sličnih sastojaka, uključuju ubrzano lupanje srca, napade, moždane udare i čak iznenadnu smrt, naveli su autori u medicinskom časopisu Pediatrics. Oni su koristili podatke vlade i interesnih skupina, znanstvenu literaturu, izvješća o pojedinim slučajevima i članke u medijima.

U izvješću se navodi da neke limenke energetskih napitaka imaju četiri do pet puta više kofeina nego osvježavajuća pića, a ima djece koja ih znaju popiti i do pet dnevno. Autori izvješća, dr. Steven Lipshultz i njegovi kolege s katedre za pedijatriju medicinskog fakulteta Sveučilišta Miami, kažu kako žele da pedijatri upozore roditelje protiv davanja energetskih napitaka djeci.

Oni ističu da energetski napitci često sadrže sastojke koji pojačavaju učinak kofeina na živce, te mogu izazvati i druge nuspojave, poput mučnine, proljeva, halucinacija, iritacije i povišenog tlaka, Mišljenja su da bi ih trebalo regulirati strogo kao duhan, alkohol ili lijekove na recept.

"Za većinu djece, adolescenata i mladih odraslih osoba, sigurne razine konzumacije nisu utvrđene", navodi se u izvješću.

Od svoje pojave prije više od 20 godina, energetski napitci danas su najbrže rastuće tržište pića u SAD-u, s očekivanom prodajom većom od 9 milijardi dolara u 2011. prema jednom istraživanju. Jedna trećina tinejdžera i mladih odraslih osoba u SAD-u redovito konzumira energetske napitke.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) nedavno je uputila upozorenje proizvođačima energetskih napitaka s alkoholom, koji su u SAD-u sve popularniji, a nekoliko saveznih država zabranilo je njihovu prodaju. Izvješće u listu Pediatrics bavi se samo s bezalkoholnim energetskim napitcima, ali upozorava da je njihovo konzumiranje zajedno s alkoholom opasno.

Američki savez centara za kontrolu trovanja (AAPCC) prošle je godine donio proceduru za praćenje slučajeva predoziranja enegetskim napitcima i nuspojava kod njihove uporabe na nacionalnoj razini. Od listopada do kraja prosinca 2010. godine zabilježeno je 677 slučajeva, a od početka ove godine 331. Većina slučajeva trovanja s energetskim napitcima u 2011. uključuje djecu i tinejdžere, a četvrtinu od više od 300 takvih slučajeva čine djeca mlađa od 6 godina, prema podacima AAPCC-a.

bottom of page