top of page
  • Writer's picturepromocija

Naravno da možete poboljšati pamćenje


Vježbanje mozga jednako je važno kao i tjelesna aktivnost, pa stručnjaci predlažu učenje nekog stranog jezika, sviranje glazbenog instrumenta, čitanje zanimljivih knjiga, rješavanje zagonetki, križaljki pa čak gledanje tv kvizova. Uslijed preopterećenosti informacijama koje nas obasipaju odasvud, ljudi sve češće primjećuju da ih pamćenje povremeno izdaje.

Donosimo vam stoga par jednostavnih savjeta za poboljšanje memorije. Novi mentalni sport broj jedan je prakticiranje kombiniranja kretanja s vježbama pamćenja, što možete raditi na slijedeći način: za vrijeme šetnje uočavajte pojedinačne vlati trave, dok istovremeno unazad izgovarate neku podužu riječ. Samo 10 minuta ove vježbe dnevno osjetno poboljšava koncentraciju i moć opažanja. Istraživanja su pokazala da mirise obično povezujemo sa sjećanjima. A ako isti miris udišete tijekom učenja i tijekom spavanja neposredno nakon učenja, naučeno gradivo ćete zapamtiti daleko bolje. Zbog toga stavite pak kapi istog eteričnog ulja na svoj radni stol, ali i pokraj kreveta u spavaćoj sobi. Istraživanje japanskih znanstvenika pokazalo da žvakanje može spriječiti gubitak pamćenja. MRI skeniranja mozga pokazala su da kretnje čeljusti pojačavaju signale u hipokampusu, dijelu mozga zaduženom za pamćenje. Žvakanje također smanjuje stres koji je jedan od najvećih neprijatelja memorije. Vježbanje mozga jednako je važno, ako ne i važnije od tjelesne aktivnosti.

Stručnjaci stoga predlažu učenje nekog stranog jezika, sviranje glazbenog instrumenta, čitanje zanimljivih knjiga, rješavanje zagonetki, križaljki pa čak gledanje tv kvizova. Metode relaksacije kao što su meditacija, joga, slušanje ugodne glazbe i masaža pokazuju odlične rezultate ne samo kod smanjivanja stresa, već i kod poboljšanja pamćenja.

Što se hrane tiće jedite namirnice bogate vitaminom C te barem dva puta tjednu plavu ribu koja je bogata omega 3 masnim kiselinama koja poboljšavaju funkcije mozga. I na kraju savjet za samce. Budite u braku ili barem u vezi jer su razvedeni, samci i udovci izloženi većem riziku od Alzheimerove bolesti.

bottom of page