top of page
  • Writer's picturepromocija

Trebaju li bebe spavati s mamom u istom krevetu?


Jedna od najstarijih dvojbi mnogih majki, modernih psihologa I neonatologa jest ona trebaju li mame svoju novorđenčad smjestiti samo u istu sobu s njima ili je, za psihički razvoj djeteta, poželjno I da budu u istom krevetu s njima.

Naime, većina mladih mama boji se da nekim nenamjernim, naglim pokretom ne ozlijedi bebu pa njihove krevetiće najčešće stave tik uz svoj. Tako su im blizu, a istovremeno ne postoji mogućnost da ih povrijede.

No, nedavno istraživanje ipak tvrdi kako to nije najbolja varijanta. Britanska psihologinja Margot Sutherland tvrdi da je običaj koji vlada u nekim zapadnim zemljama da djeca spavaju sama, odvojena od roditelja, zapravo štetan. Ona smatra da je za djecu jako nezdravo ako spavaju sama te da bi, do pete godine života, trebali spavati s roditeljima. Zahvaljujući svom dugogodišnjem istraživanju, psihologinja kaže kako su takva djeca, u kasnijoj dobi, emotivno uravnoteženija I smirenija.

Autorica brojnih knjiga o djeci tvrdi da je običaj koji vlada u Velikoj Britaniji i još nekim zapadnim zemljama, da djeca spavaju sama od trenutka kada imaju samo nekoliko tjedana, "štetan, jer odvajanje od roditelja povećava razinu hormona stresa".

Ono na što bismo mi voljeli upozoriti jest I čistoća I redovno održavanje madraca na kojemu dijete boravi, samo ili s majkom. Naime, imuni sistem novorođenčadi I odraslih osoba ne može se ni na koji način usporediti, a neke bakterije, virusi I grinje koje odrasla osoba dugo neće ni zamjećivati, mogu jako štetno utjecati na djetetovo zdravlje. Stoga, nije samo dovoljno kupiti odgovarajuć madrac nego ga treba redovito I pravilno čistiti, ekološkim sredstvima koja nisu škodljiva za dijete ili okoliš. Jer, bez obzira koju teoriju zastupa, svaka mama voli povremeno uspavati bebu u vlastitom krevetu.

bottom of page