top of page
  • Writer's picturepromocija

Bazeni su izvor zaraze i bolesti!

Kada ljetne vrućine postanu nepodnošljive, a do godišnjeg odmora je ostalo puno vremena te se malo plivanja čini kao pravi spas, mnogi od nas upute se na bazene potražiti osvježenje.

Pristaju na to čak i oni koji u zimskim mjesecima tvrde kako je za njih jedino ispravno kupanje u moru.

No, visoke temperature mijenjaju stavove, a svake je godine ponuda wellness centara s raznim bazenima, sve veća. Znači li to i da je čistoća na sve višem nivou te da u bazenu samo kupamo, a istovremeno ne zagađujemo raznim kemijskim spojevima i, budimo realni, fekalijama? Baš i ne.

Istraživanja su pokazala da ste onog trenutka kada uđete u bazen, već u opasnosti da pokupite neku bakteriju.

Najčešće je to E. Coli jer, priznali to ili ne, neki roditelji naprosto uvijek „zaborave“ djeci odjenuti adekvatnu pelenu pa se dogodi da na mališanima ostane trag fekalija koje tada završe u bazenu.

Drugim riječima, ni fekalije ne možete izbjeći. Kupači u prosjeku ispuste najmanje 0,14 grama fekalnih tvari u bazen u prvih 15 minuta nakon ulaska, navodi se u studiji iz SAD-a koju je proveo Centar za kontrolu bolesti.

Ono što je također istinski opasno jesu različite kemikalije koje se redovito dodaju u bazene kako bi ih se, makar nedovoljno, održalo čistima. Njihova je zadaća da pročiste vodu u bazenu, a nemoguće je da su dobre za čovjeka, osobito ne za nježnu dječju kožu.

Postoje li zamjenska, ekološka sredstva koja mogu učinkovito obaviti posao čišćenja, a pritom biti bezopasna za čovjeka?

Naravno, ali ih moramo naučiti koristiti.

24 views0 comments
bottom of page