top of page
  • Writer's picturepromocija

Porezni zakon I ekološko čišćenje

'Ekološka sredstva za čišćenje izuzetno su djelotvorna u svojoj primarnoj funkciji – čišćenju bez štetnih sastojaka. Ne sadrže agresivne toksične sastojke i ne iritiraju kožu zahvaljujući biljnim sastojcima. Ne sadrže naftne derivate, ne ostavljaju tragove kemikalija na posuđu, podovima niti škodljive supstance na odjeći. Drugim riječima, njihova učinkovitost nije upitna, no I dalje se ni na koji način ne subvencionira niti potiče njihovo korištenje.

Ako smo već toliko ekološki osviješteni, a volimo misliti da jesmo, zbog čega onda baš nitko od naših političara ( odnosi se na sve stranke) nikako ne postavlja pitanje ekološkog čišćenje, posebice u zemlji koja iz godine u godinu bilježi sve veći turistički rast….Takve nas brojke, dakako, ohrabruju, ali treba pogledati istini u oči I priznati da svaki novi turist znači I dodatan napor u čišćenju….

Znamo, nažalost, da u državi ima mnogih drugih problema I da zasebno rješavanje ovakvih izazova trenutačno nije prioritet. No, zbog čega nije dio nekog od “paketa”? Naime, koliko bi teško bilo poreznom reformom subvencionirati one koji koriste ekološka sredstva za čišćenje I ne zagađuju prirodu. Stopa poreza mogla bi biti ipak manja nego na sredstva koja zagađuju okoliš I truju okolinu.

Nama se čini da bi se na taj način potaklo mnoge da se odluče na kupovinu proizvoda koji nisu štetni za ljude I okoliš.

Priznajte, nije to neki veliki napor, niti bi državu puno koštao. A dugogodišnji učinak bi bio nemjerljiv, na više razina…

No, zasad, čini se, ništa od toga pa ćemo mi I dalje maštati kako nam je ekologija zapravo važna.

Recent Posts

See All
bottom of page