top of page
  • Writer's picturepromocija

Kako smo se zaljubili u istarski OPG „Franjul“

Posljednji dani lipnja vrijeme je u godini u kojemu svi najviše razmišljaju samo o jednoj stvari-godišnjem odmoru! Kamo krenuti, kako najbolje odabrati, vratiti se na mjesto gdje smo već boravili ili odabrati nešto posve novo? I, naravno, je li komotnije odsjesti u hotelu, iznajmiti kućicu pored mora ili apartman u privatnom smještaju?

Sve su to „slatke brige“ koje treba riješiti. Doduše, drago nam je što možemo reći da mi ove sezone nemamo tih problema jer smo nedavno posjetili apsolutno savršen istarski OPG „Franjul“ u mjestašcu koje se zove Sveti Petar u Šumi! Idila!

Vlasnici su nekoć radili u Purisu, a kod kuće su imali svinje pa su kobasice, pršute, ombole... pravili za svoj i gušt prijatelja. Onda su jedno za drugim ostali bez zaposlenja. Općinski načelnik Marijo Bratulić vjerovao je u njih i nagovorio ih da im prerada mesa postane posao. Danas su Ljubica i Branko Franjul iz Svetoga Petra u Šumi sretni što su baš tako učinili.

Njihove istarske kobasice imaju i šampionsku i zlatnu titulu, baš kao i salamin. U lanjskome izboru za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zlata vrijedan Franjulovi su predstavljali istarsku županiju u kojoj najbolje istarske kobasice pravi Slavonka Ljubica podrijetlom iz Strošinaca nedaleko od Županje.

Oduševili smo se svime što smo tamo vidjeli, a gostoljubivost domaćina (ono što naši turistički radnici stalno naglašavaju kao najveću vrlinu svake zemlje) naprosto nas je nagnala da se odlučimo ponovno vratiti u taj OPG.

U današnje vrijeme kada, i u najpopularnijim restoranima, često niste sigurni u porijeklo hrane koja vama dolazi na stol, veliko je olakšanje prepustiti se užicima domaće hrane, za koju ste sasvim sigurni da nema nikakvih štetnih tvari. O okusu uopće ne treba raspravljati, to naprosto morate kušati jer je riječima teško opisati. Njihove delicije vole i djeca pa ne morate brinuti da će vas izbirljivost vaših mališana odvesti do prvog fast fooda.

I, da skratimo priču, OPG Franjul mjesto je koje ovog ljeta svakako morate posjetiti.

bottom of page