top of page
  • BioCleaned

Prašina uništava tehniku

Na pragu 21. stoljeća bilo je već posve jasno kako će uporaba računala uvesti čovječanstvo u novu evolucijsku epohu. Njihova je uporaba iz godine u godinu eksponencijalno rasla, a razvoj IT sektora iznova je bilježio dotad neslućene horizonte. Zaista, iz današnje su nam perspektive svakodnevni život i poslovanje nezamislivi bez računala, pa se može slobodno reći, kako su računalne tehnologije čudo koje nas je katapultiralo u dvadeset i prvo stoljeće.

U odnosu na broj zadataka koje računalo može postići brže i učinkovitije nego ljudski faktor, čovjek je nemoćan; iz toga su razloga već stotine tisuća, prije nekoliko desetljeća postojećih ljudskih radnih mjesta, poslodavci zamijenili računalima.


No, istovremeno računala pokazuju nevjerojatnu osjetljivost na sve vrste ekoloških uvjeta; čak su i najskuplje inačice dizajnirane za rad u najpovoljnijim mikroklimatskim okolnostima, što nerijetko dovodi do problema u slučajevima prekomjerne vrućine, prašine i vlage. Tako naizgled bezazlen problem nakupljanja prašine može dovesti do usporenog rada ventilatora i pregrijavanja računala, što vrlo brzo dovodi do usporavanja performansi. Prašina se, naime, uvuče u kuglične ležajeve ventilatora koji se prestane okretati i više ne hladi napajanje, što može zakomplicirati i otežati rad, a u konačnici dovesti i do pada računalnog sklopovlja. Iz preventivnih se razloga stoga ponekad u velikim sustavima primjenjuje jednosatno gašenje cjelokupne opreme, kako bi se tehnologija ohladila, a negativni učinci sveli na neku prihvatljiviju mjeru. Ipak, takva postupanja nedvojbeni su izvor troškova i zastoja u poslovanju i stoga ne predstavljaju tržištu adekvatno rješenje.


Prašina je veliki problem neometanom radu računala; može spriječiti protok zraka, što je od vitalnog značaja za održavanje optimalne temperature računala i tako rezultirati pregrijavanjem koje će zasigurno utjecati na smanjenje brzine računalnih performansi.

Privatnim se korisnicima, s druge strane, u svrhu poboljšanja hlađenja i rada računala savjetuje redovito čišćenje računala, jer će očekuje da će se poslije samo nekoliko mjeseci normalne upotrebe, u kućištu akumulirati fini sloj prašine koji može uzrokovati zastoj u radu. Dodatan problem u kućanstvu može uzrokovati i prisutstvo kućnih ljubimaca, jer se otpadanjem životinjske dlake i ljuštenjem kože generira dodatna količina masnih čestica prašine koje se lako zadržavaju u unutarnjim dijelovima računala. U uvjetima nepostojanja boljih rješenje, ljudi često koriste ispuh sušila za kosu, kako bi “provjetrili” kučište i samu tipkovnicu, na kojoj se nakuplja ponajviše prašine.


Kao jedno od osnovnih pomagala za čišćenje računala, predlaže se upotreba vodenih usisavača, koji omogućuju usisavanje i zadržavanje čestica prašine (čime se izbjegavaju efekti propusnosti vrećica), a ujedno i odstranjuju različiti alergensi koji se lijepe na unutrašnjost IT opreme, a koje obični usisavači ne mogu filtrirati i zadržati.


Komponente računala mogu se pokvariti ukoliko se ne čiste redovito, jer prašina može biti glavni uzrok zagrijavanja sustava koja će u konačnici dovesti do pada računalnog sklopovlja.



Recent Posts

See All
bottom of page