top of page
  • Writer's picturepromocija

Kisel ili lužnat organizam? O tome ovisi rizik od raka


Sigurno ste puno puta čuli o tome da ljudi koji su se susreli s nekim oblikom karcinoma, najčešće nakon izliječenja preferiraju alkalnu hranu jer su im tako savjetovali liječnici. Naime, suvremena istraživanja sve više potvrđuju kako je jako bitno kakvu vrstu naimirnica unosite u organizam, a o tome ovisi i kakav tip bolesti biste mogli imati. Naime, tijelo može biti alkalno ili kiselo, a kako bi se čovjek dobro osjećao i bio zdrav pH mora biti neutralan ili blago alkalan – između 7,3 i 7,5. Međutim, zbog suvremenog načina prehrane, pH je obično mnogo manji, odnosno kiseliji, a posljedica je umor, bezvoljnost, nadutost i općenito loš osjećaj. Uz to, s godinama tijelo postaje kiselije, a to uzrokuje razne teškoće, od srčanih bolesti do gubitka pamćenja.

Školska knjiga je nedavno objavila knjigu dr. Stephana Domeninga “Alkalna prehrana” u kojoj detaljno opisuje što je i zašto je važna alkalna kura te donosi dvotjedni jelovnik s receptima. Alkalna kura je recept za zdravlje, a osmišljena je tako da pomogne izvući tijelo iz kiselog stanja balansiranjem unosa alkalne i kisele hrane.

Namirnice su po svom sastavu kisele ili alkalne, ali to ne znači da iz prehrane treba izbaciti sve kisele namirnice, umjesto toga trebali biste nastojati jesti manje kiselih, a više alkalnih namirnica kako biste ispravili staru neravnotežu pH tijela. Kad je tjelovježba u pitanju, dr. Domening smatra da ne morate trčati maraton, nego da je dovoljna umjerena i redovita tjelovježba. Vaše tijelo ne želi krajnosti, ono želi umjerenost i ravnotežu.

Najjače kiseline nalaze se u životinjskim bjelančevinama te u alkoholu, kofeinu, tvornički prerađenoj hrani i šećeru. Najslabije kiseline nalaze se u bjelančevinama biljnog podrijetla, primjerice u mahunarkama. Namirnice koje djeluju alkalno sadrže vrlo malo ili nimalo kiseline i ne stvaraju kiselinu. Alkalne namirnice uključuju većinu povrća, mnoge vrste voća, hladno prešana ulja, mnoge žitarice i sve začinske biljke. Kako biste povećali alkalnost organizma, ne trebate jesti isključivo alkalne namirnice.

Najbolji je odnos kiselog i alkalnog u prehrani dva prema jedan: dvije trećine alkalnog prema najviše jednoj trećini kiselog. Ali na tijelo utječe i način na koji hranu prera

đujemo i probavljamo. Jedemo li nešto alkalno ali smo u žurbi i ne žvačemo dovoljno, hrana se loše probavlja i fermentira te uzrokuje kiselost. Bjelančevine (proteini) su makronutrijenti sastavljeni od aminokiselina koje su nužne za pravilan rast i funkcioniranje ljudskog tijela.

Recent Posts

See All
bottom of page