top of page
  • Writer's picturepromocija

Hrkanje povećava rizik od srčanog i moždanog udara


Prvo što osjećamo kada netko hrče kraj nas je smijeh, ako smo i prethodno dobro raspoloženi, ali češće je to iritacija, ako smo umorni i treba nam mir kako bismo se odmorili. Gotovo uvijek razmišljamo kako hrkanje smeta onoj osobi koja ne može spavati zbog glasnog hrkanja svog partnera, brata, cimera ili bilo koje osobe s kojom dijeli sobu ili manji stan. Hrkanje nerijetko može smetati i susjedima ako je dovoljno glasno.

Mnoge osobe zbog hrkanja pate od nedostatka sna, poremećaja u snu i sličnih tegoba koje mogu dovesti do kroničnog umora ili čak depresije. Koliko god ozbiljni bili ti problemi, ne smijemo zaboraviti da hrkanje ima negativne učinke i na osobu koja hrče. Hrkanje u mnogim slučajevima uzrokuje apneja, poremećaj koji izaziva zastoje u disanju. Apneja se može kirurški tretirati, međutim, zahvat je u mnogim slučajevima neuspješan, stoga ga kirurzi izbjegavaju.

Nažalost, apneja je povezana i s mnogim drugim problemima kao što su slab libido, pretilost, Alzheimerova bolest, demencija, povišen krvni tlak i mnogi drugi. A utvrđeno je da hrkanje povećava i rizik od srčanog i moždanog udara, više nego povišeni kolesterol, pušenje i pretilost.

Još jedan od problema kojeg uzrokuje hrkanje su i problemi u intimnim vezama. Hrkanje često uzrokuje frustracije i razdražljivost koje dovode do svađa i odvojenog spavanja osoba koje su u braku ili vezi. Nažalost, odvojeno spavanje i učestale svađe mogu dovesti čak i do razvoda ili prekida.

Zbog svega toga je važno uvidjeti da je hrkanje veći problem nego što ga smatramo, te ga je kao takvog potrebno i tretirati. Preporučava se odlazak otorinolaringologu ili pulmologu radi pregleda dišnih puteva kako bi se otkrio razlog hrkanja. Na taj način, ako već ne možemo sasvim ukloniti hrkanje, možemo ga pokušati smanjiti primarno kako bi zaštitili zdravlje ljudi, neovisno o tome da li hrču ili pate od nesanice uzrokovane hrkanjem.

3 views0 comments
bottom of page