top of page
  • Writer's picturepromocija

Svilenom odjećom protiv infekcija

Poznato je da se na svilenim jastucima ljepše spava i da se tijekom noći stvara manje bora, no novo istraživanje otkrilo je još neke zanimljivosti o ovom materijalu.

Znanstvenici sa talijanskog Sveučilišta Bologna otkrili su da nošenje svile pomaže kod vaginalnih gljivičnih infekcija i da se nošenjem svilenog donjeg rublja smanjuju svrbež i otekline. Gljivična infekcija u prosjeku pogađa tri od četiri žene, a svaka dvadeseta žena će sa ovakvom infekcijom imati problema čak 4 puta godišnje, a kao lijek se obično koristi flukonazol. U istraživanju je pola sudionica moralo nositi svileno donje rublje, a druga polovica pamučno donje rublje. Liječnici, kao ni obje grupe žena, nisu znali tko nosi pamučno, a tko svileno donje rublje, jer je svileno rublje napravljeno tako da se gotovo ne razlikuje od pamuka.

Nakon 6 mjeseci, oko 90 posto žena koje su nosile svilu, imale su smanjene simptome infekcije, a i povratak infekcije je smanjen za pola.

Smatra se da svila pomaže tako što djeluje na gljivicu Candida albicans koja uzrokuje infekciju. Ovoj gljivici odgovara vlaga, a donje rublje korišteno u istraživanju napravljeno je do svile koja upija suvišnu vlagu.

Osim kod infekcija, svila pomaže i kod problema sa kožom lica u menopauzi. Mnogo žena tijekom menopauze imaju problema sa sušenjem kože na licu i pojavom crvenih mrlja. Jastuci od svile u ovom slučaju mogu pomoći jer hlade tijekom ljeta, a griju tijekom zime što pomaže u reguliranju variranja tjelesne temperature, koje se događa u menopauzi.

Pred gotovo 20 godina u Švicarskoje je prvedeno istraživanje u kojem je otkriveno zašto svila ima blagotovoran učinak na kožu. Sericin, protein koji se nalazi u svili prijanja uz protein keratin u koži i kosi, stvarajući tako zaštitni sloj na kosi i koži,a ovo pomaže kod sprečavanja sasušivanja kože i pojave bora.

Još jedno objašnjenje za blagotvoran učinak svile na kožu je to što se gusjenice koje proizvode svilu hrane plodovima duda, koji su bogati antioksidantima za koje se zna da pomažu u obnavljanju stanica u tijelu.

Recent Posts

See All
bottom of page