top of page
  • Writer's picturepromocija

Stižu nova turistička pravila! Ni riječ o čišćenju!

Hrvatska je ove godine dobila četrdesetak novih hotela, a investicije u turizam iz godine u godinu se čine sve unosnijima. Ambiciozniji djelatnici stalno naglašavaju kako smo upravo mi destinacija koja je kao stvorena za što veći broj hotela s pet zvjezdica, a oni realniji ipak pokušavaju „stati na loptu“ i upozoriti da je do te ideje još jako dug put pred nama, a izazova je više nego puno.

U tom svjetlu, aktualni ministar turizma Antun Kliman donio je četiri nova turistička pravilnika čija je osnovna misija unaprijediti poslovanje u ovom segmentu.

Pročitali smo malo neke od navedenih izmjena od kojih nam se neke čine logične, primjerice da hoteli na recepciji više ne moraju imati samo fiksi telefon za goste nego mogu imati i mobilni. Ok, u eri mobilnih telefona ovo se čini sasvim logično.

U apartmanima nije više obavezno imati dodatni jastuk, pay TV, radio, prešu za hlače, automatski sustav buđenja, no postojanje istog će se dodatno bodovati. Tko želi uložiti više, moći će više i naplatiti uslugu smještaja.

U apartmanima je smanjen broj kupaonica i zasebnih zahoda za nove objekte. U kupaonici nije obavezna kada, u hostelima neće biti obavezni noćni ormarići, noćne svjetiljke i stol sa stolicom za smještajne jedinice. Opravdano, slažemo se.

U novim glamping selima također su uvedena neka nova pravila, a pojačani su standardi za dobivanje pet zvjezdica. I opet se slažemo.

Ima tih izmjena dosta, no malo nas je rastužilo što se baš niti jedna ne odnosi na posebno visoke standarde čistoće. Znači li to da su svi turistički objekti u Hrvatskoj savršeno čisti, uredni i da na tom polju nema mjesta za poboljšanja?

Pa baš i ne! To je jasno svakome tko je ikada boravio negdje na Jadranu, čistoća često varira, čak i ona površinska, a o dubinskoj slici često je bolje i ne govoriti. Za naše dobro, rekli bi neki!

Ne zanima nas čak ni na koji se način i kojim sredstvima čiste objekti u kojima borave turisti i koliko će to utjecati na zagađenje okoliša i dodatno devastiranje obale....

Tužno, ali nitko se nije sjetio postaviti pitanje ekološkog načina čišćenja sredstvima koja nisu opasna za ljude, ne zagađuju okolinu i vrlo su učinkovita....

A, ukoliko uistinu želimo postati destinacija elitnog turizma, ekologija i čistoća su dva segmenta koje nikako ne smijemo zanemariti.

bottom of page