top of page
  • Writer's picturepromocija

Oprezno sa sunčanjem! Solariji ubijaju više ljudi nego cigarete!

Godinama se vode rasprave o štetnosti solarija i premda se u sredstvima javnog priopćavanja redovito piše o potrebi izbjegavanja ovakve vrste tamnjenja, čini se da ta informacija ipak nekako ne dopire do svih kojima je namijenjena.

Iskreno, nije baš jasno zbog čega onda još uvijek mnoge žene, ali i sve više muškaraca, pretpostavljaju zdravljem dobrom izgledu. Da, preplanulost je lijepa, nitko ne voli u ogledalu vidjeti potpuno blijedu put, osobito ne usred ljeta. Ipak, statistike o štetnosti solarija su neumoljive i ne bi ih trebalo nimalo olako shvaćati.

Jedna od njih kaže kako pretjerano korištenje solarija u Sjedinjenim Američkim Državama uzrokuje 420.000 slučajeva raka kože svake godine, a cigarete su krive za 226.000 slučajeva karcinoma pluća. Ako želite prijevod: više Amerikanaca umre od solarija, odnosno štenosti UV zraka nego od posljedica pušenja.

Stoga, nemate više nikakav razlog za tvrdnju da brinete o zdravlju jer ne pušite, ali istovremeno idete u solarij. Nepotrebno je dodati i da pojma nemate kakvim je sredstvima čišćen solarij u koji liježete bez odjeće. Zamislite samo koliko se bakterija stvara na visokoj temperaturi i vlazi koje tamo vladaju? Jeste li ikada pitali svoju kozmetičarku čime čisti solarij i jesu li ta sredstva dobra za vašu kožu?

Naime, malo je onih koji kozmetičke salone čiste neškodljivim, ekološkim i biorazgradivim sredstvima za čišćenje.

No, opasnost od raka kože ne vreba vas samo iz solarija već i iz najobičnijim UV lampi koje se koriste za sušenje gela na noktima. Liječnici savjetuju da ih se zamijeni LED lampama, no malo je salona koji su, zasad, tu preporuku i poslušali.

Ako i ne idete u kozmetičke salone, ipak treba biti svjestan opasnosti sunčevih zraka, a mi se slažemo s liječnicima koji kažu kako nikada nije dovoljno ponavljanja o tome da treba izbjegavati najjače sunce, mazati se kremama s visokim zaštitnim faktorom i svaku promjenu na koži obavezno provjeriti. Sunčanje na suncu ipak nije toliko štetno kao ono u solariju, no ipak treba biti na oprezu.

bottom of page