top of page
  • Writer's picturepromocija

Prevencija je najvažnija ili kako se zaštiti od alergija?

Brojke govore da 250 milijuna Europljana pati od jedne vrste alergija, a ovaj trend je u sve većem porastu. Svake godine sve je više onih koji se liječnicima obraćaju zbog neke vrste alergijske reakcije. Upravo stoga se svake sezone na tržište izbaci niz novih lijekova čija je namjera ublažiti simptome alergije jer ih izliječiti ne mogu.

Srećom, s druge strane, vrše se i brojna istraživanja o uzroku nastanka alergija. Teorija je mnogo, a najnovija je ona znanstvenika Ruslana Medzhitova koji je odlučio odgovoriti na to pitanje. Naime, u njegovom laboratoriju na Yaleu njegov tim marljivo radi na rješavanju problema alergija.

On smatra kako alergije nisu samo biološka greška. Naprotiv, one su važan element obrane protiv otrovnih kemikalija - a ta je obrana štitila čovjeka desecima milijuna godina i nastavlja to raditi i dan danas. Prema pomalo kontroverznoj teoriji, Medhitov kaže:

-Otrovne kemikalije, bilo prirodne ili stvorene, stalno prijete čovjekovom zdravlju. Naši preci su u susretu s alergenima reagirali evakuacijom istih iz tijela te relokacijom. No, alergije ne funkcioniraju savršeno. One možda mogu smanjiti rizik od smrti, no ne mogu ga u potpunosti eliminirati, a najgori je slučaj kada se prekomjerno reagira na nešto. 'To vam je kao kada policija prilikom traganja za sumnjivce uhiti nekoliko nevinih ljudi-tumači znanstvenik .

Naravno, to je sve teže jer čovjek u svakodnevnom životu koristi sve više kemikalija, a najčešće su one za čišćenje. Čini se, dakle, kako je, ukoliko želimo živjeti u čistom i urednom domu, vrlo vjerojatno da će netko od ukućana vremenom početi pokazivati znakove alergijske reakcije.

Kada tome pribrojimo činjenicu da alergeni ne mogu živjeti samostalno nego se vežu na čestice prašine, jasno je odakle alarmatne brojke s početka teksta.

Nemoguće se zaštiti od svih vrsta alergija, ali je istovremeno i nemoguće ne zapitati se zbog čega u 21.stoljeću, kada su nam na raspolaganju različita ekološka sredstva za čišćenje, uređaji koji otkanjaju prašinu i alergene iz zraka, ipak živimo kao prije naše bake i djedovi.

Cijene nisu opravdanje jer zdravlje nema cijenu, a i sredstva o kojima govorimo nisu više skupa kao nekoć.

Zbog čega onda sami sebi ne pomognemo?

Recent Posts

See All
bottom of page