top of page
  • Anamarija Kronast

Drage tete, a što je s čistoćom?

Tete u vrtićima pravi su heroji, zna to svaki roditelj koji svakog jutra ostavlja svog klinca u skupini s još gotovo tridesetak ostalih mališana s kojima će njegovo dijete provesti najveći dio radnog dana. U većini vrtića samo je jedna odgajateljica, a i tamo gdje su dvije-i dalje ih je premalo, rade u lošim uvjetima, nemaju šansu za dodatnu edukaciju, potplaćene su i često premorene, a odgovornost koja im se stavlja na teret sve je veća.

One bi trebale u svakom trenutku znati kako točno pristupiti određenom djetetu, pokazuje li neki mališan znakove ljutnje, bolesti ili je samo željan pažnje...Pomislite samo koliko pelena treba promijeniti u jednom danu, koliko usta nahraniti, imati živaca i osmijeh za svako dijete... Nije tajna ni da mnoge starije odgajateljice rade narušenog zdravlja jer drugog izbora naprosto nemaju.

Mnogo se neriješenih problema prelama prelo leđa vrtićkih odgajateljica, kada su se nedavno odlučile pobuniti što grad Zagreb umjesto na poboljšanje rada u vrtićima, novac planira izdati za nove automobile, nitko im nije ništa zamjerio!

Tražile su tete smanjenje broja djece u grupama, plan razvoja vrtićkih mreža Zagreba, unaprijed planirane smještajne kapacitete, vraćanje stimulacija za dodatne i posebne programe te edukaciju, veće izdvajanje za igračke i istinsko socijalno partnerstvo s Gradom Zagrebom. Hvale vrijedno, apsolutno! Ne treba ni napominjati da njihov zahtjev da se novac namijenjen kupnji novih automobila za Grad Zagreb, preraspodijeli njima, zvuči više nego razumno.

No, u cijeloj toj, zapravo tužnoj, priči o borbi koju protiv sistema vode odgajateljice iz vrtića, jedna stvar ipak upada u oči. Nigdje se ne spominje zdravlje mališana, ne zastupaju se prava onih koji trebaju poseban tretman niti se raspravlja o prevenciji bolesti. Kao da je netko posve zaboravio da bez zdrave djece, svi ostali zahtjevi nemaju smisla. Bolesno i neraspoloženo dijete neće se veseliti nikakvim igračkama.

Koliko se zapravo često govori o zdravlju, o onome što je svjetski trend-ekološkom načinu čišćenja sredstvima koja nisu škodljiva za zdravlje niti ugrožavaju okoliš!? Je li itko ikada izračunao koliko se godišnje potroši novca na čišćenje, koliko potrošene energije i vremena to znači i jesu li moguće uštede. Apsolutno jesu, s pravilnim načinima čišćenja i opremom te sredstvima koja to omogućuju, može se uštedjeti na čišćenju i dobiti savršeno čist zrak iz kojeg je uklonjeno 99,998 % bakterija, virusa, alergena, plijesni....svega ono što se nalazi u zraku, a uzrokuje bolesti. Osobito kod najmlađih.

Dakle, vratimo se na novac jer je od njega ova priča i započela. Nije sve u novcu, može se uštedjeti i istovremeno biti efikasan. Možda upravo ušteda na ekološkom čišćenju znači nekoliko didaktičkih igračaka više. A u ovoj situaciji, složit ćete se, i to je puno.

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page